Hellige tre kongers fest i Rødtvet kirke.

1 år, 52 kirker

3 758 070 mennesker var medlemmer av Den Norske Kirken i utgangen av 2017. Jeg er ett av disse medlemmene. Uten meg ville de kun være 3 758 069. Frem til nå i år så har jeg i mine 44 leveår vært et svært så passivt medlem. De har ikke plaga meg særlig og jeg har heller ikke plaga dem. For å være ærlig så aner jeg vel egentlig ikke så veldig mye om hva de egentlig driver på med der inne i kirka. Men det vil det bli en endring på. Jeg har bestemt meg for å bruke 2018 på å bli kjent med denne kirka vår. Og det vil jeg gjøre ved at jeg i løpet av året skal delta på 52 arrangementer i regi av kirken. Jeg skal besøke ulike kirker. Gå på gudstjenester og delta på andre arrangementer jeg synes virker spennende. Jeg skal ganske enkelt bli kjent med denne folkekirken. Hva er det egentlig de driver på med der om dagen? Hvem er det som går der? Hva snakker de om? Og ikke minst, har noe av det de driver på med relevans for meg? Der jeg er i livet?

 

Innpakka i ull og heseblesende sein slang jeg meg ned bak med røkla

I dag var første dagen i mitt nye prosjekt og de store spørsmålene måtte raskt vike for de mange små. Hva har man egentlig på seg i kirka om dagen om man ikke vil skille seg ut? Og er det høflig å komme tidlig, eller er det greit å komme heseblesende i siste liten? Det siste løste seg helt selv ettersom jeg nok engang ble stående fast i baderomskø i heimen (det var disse muslimene i alle rom), så jeg kom heseblesende virkelig i siste liten. Innpakka i ull fra ytterst til innerst. Det er kaldt der ute. Veldig kaldt. Jeg forstod at jeg hadde valgt riktig da jeg så at mannen bak meg kom pesende akkurat like sein som jeg var... i fult skiutstyr... Den første dagen i mitt nye prosjekt og  jeg havna på Hellige tre kongers fest i min lokale kirke på Rødtvet i Groruddalen. (Eller altså på Ammerud, ettersom Rødtvet kirke merkelig nok ligger på Ammerud.)

Rødtvet Kirke ligger vakkert til på Ammerud, ved inngangen til Lillomarka.

3 åringer spesielt inviterte... 

...stod det visst i invitasjonen til Gudstjeneste, men den setninga hadde ikke jeg fått med meg, så jeg møtte opp lell jeg. Selv om jeg ikke lenger er 3 år. Og jeg var helt klart utenfor målgruppa. Dette var en gudstjeneste hvor barna stod i sentrum, men egentlig var det litt fint lell. Rødtvet kirke er kanskje motsatsen til alle disse stavkirkene og utsmykka vakre gamle kirkebyggene vi har. Rødtvet Kirke er et rødt murbygg som ligger idyllisk til i skogkanten i et villaområde nær t-banen på Ammerud. En brukskirke, tegnet av arkitekt Erik Anker og oppført så sent som i 1978. En arbeidskirke står det i betegnelsen. Et kirkebygg som rommer mer enn bare et rom for Gudstjeneste og andakt. Og kanskje var det nettopp byggets ujålete naturlighet i kombinasjon med barnas glede som gjorde denne gudstjenesten til en naturlig, uutspjåka, nær opplevelse. 

utklippede engler og stjerner hang ned fra taket og som her fra galleriet. og bidro til å forsterke følelsen av nærhet og barnas velkommenhet.

 

Forsamlingen danset og sang seg rundt juletreet...

Sogneprest Tone Marie Falch må sies å ha et godt lag med barn og hun hadde lagt opp til en gudstjeneste tilpasset målpublikummets (altså ikke meg) oppmerksomhetsspenn og utforskertrang. Hun ledet forsamlingen i sang og dans rundt juletreet og lot dem gå på leting etter Betlehemsstjernen i ulike deler av kirkerommet. Akkurat det barna vil ha. Og det må ha vært spennende for dem å både få gå til nattverd og få dyppe kjeksen i vin (bruker de helt ekte vin?) helt selv og få tenne bønnelys og sette i den vakre lysgloben. I tillegg var det mye vakker sang fra kirkens barnekor Ruccola. 

Sogneprest Tone Marie Falch holdt sammen med barnekoret Ruccola søndag en levende og nær gudstjeneste i Rødtvet Kirke

 

Etter Gudstjenesten var det dekket for fest i kirkerommet og det gikk rykter om at de hellige tre konger ville komme med gaver også dit. Jeg ble ikke med på festen, jeg gikk rett til legevakten og fikk antibiotika for en lei halsbetennelse i steden, så jeg vet ikke fasit her, men jeg tar meg den frihet å anta at det nok ikke var gull, røkelse og myrra de hadde med seg denne dagen. De var tross alt vismenn disse kongene fra øst, og til og med nokså dumme menn vet at dagens treåringer ikke har gull, røkelse og myrra høyt oppe på ønskelisten. 

 

Sier meg fornøyd med bare en sitte-stå feil gjennom hele gudstjenesten.

Hva så med mitt prosjekt oppi denne barnefesten? Kom jeg nærmere kirken? Nei, jeg gjorde nok ikke det. Men dette er tross alt bare første besøket. Idag får vi være fornøyd med at jeg (nesten) greide å følge med i denne kirkens opp og stå og ned sitte lek som jeg aldri helt har fått dreisen på, men som alle andre ser ut til å kunne hver gang jeg er i kirka. Dessuten så var ikke menneskene der inne fult så skumle som jeg hadde sett for meg. (Mulig fordi forsamlingen bestod av et flertall av 3 åringer). Et helt greit besøk, men ikke et besøk som bragte meg nærmere å finne en tilhørighet i kirken. Mulig altså fordi det idag altså var 3 åringenes dag og ikke førtifireåringene. Men det hindrer meg ikke i å forsøke igjen. Jeg skal i kirken allerede neste søndag. Til Tonsen Kirke. Nøyaktig klokka 11.00 Kanskje det vil være mer egnet for oss på 44? Der skal jeg også delta på kirkekaffe. Jeg lurer veldig på hva man egentlig snakker om på kirkekaffe. Idag tillot ikke halsen meg å snakke videre mye. Neste uke må jeg nok til pers. Jeg må snakke med folk. Og jeg er sikker på at jeg nok kommer til å snakke meg rett inn i den påtråkkede salaten rekordraskt. 

 

Klokketårnet ved Rødtvet Kirke. Jeg tar sikte på å besøke det igjen. På en voksen dag.

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar