hits

kirken og meg

I en festpynta Domkirke var det kirkemusikkfestival. I den usminka krypten under fikk vi den rå sannheten om slaveri i vår tid

 • 17.03.2018 - 09:07

Det var slaveriet som lokka meg tilbake til Domkirken denne søndagen, ikke musikken eller gudstjenesten. I krypten skulle det etter kirkekaffen være en panelsamtale som oppsummerte kirkemusikkfestivalens fokus på slaveri i vår tid. Og jeg ble nysgjerrig ikke bare på det spørsmålet som lå opp i dagen, hva en kirkemusikkfestival hadde med slaveri å gjøre, men hva hadde egentlig kirken å si om slaveri, nå om dagen? Den har jo blitt brukt til å legitimere så ymse på den fronten opp igjennom historien.

Fv: Mildrid Mikkelsen, Lemma Desta, Sturla Stålsett, Biskop Kari Veiteberg og Jørgen Lorentzen stilte til samtale om "Slaveri i moderne tid" i krypten under Domkirken.

Panelet i det som viste seg å bli en meget lærerik og spennende samtale bestod av Biskop Kari Veiteberg, Prest og professor Sturla Stålsett,Leder for ROSA prosjektet Mildrid Mikkelsen, Etiopsisk teolog, styreleder for Commission for Migrants in Europe (CCME) samt koordinator for flerkulturelt kirkelig nettverk i Norges Kristne Råd; Lemma Desta og Tyrkiakjenner, litteraturviter, kjønnsforsker og dagligleder for Hedda stiftelsen; Jørgen Lorentzen som også ledet samtalen.

Og her mine radikale venner, her er det dere må skjerpe dere. Kirkefolket har blitt radikalisert. De har tatt dere igjen. Ett angrep på menneskeverdet til nå og de vil ta til gatene, de sølvhårede i minkkåpe og de med strenge presteskjorter også. Nok er nok! De krever endring. Deres Jesus er en Jesus som setter alle folk fri og da er det vanskelig å godta en politisk virkelighet som legger stadig flere folk i lenker. 

Eller?

Dette er iallefall den ene delen av historien og det er denne delen jeg sitter sammen med i krypten denne dagen. Den andre er det jeg skrev om helt i begynnelsen av dette prosjektet, - mitt illsinne på Sylvi Listhaugs kors og den delen panelet her tar opp: - verdenskirkens totale stillhet hva fordømmelse av nåtidens slaveri angår. Hvor er uttalelsene fra Verdens kirkeråd om slaveriet Etiopiske (og andre afrikanske) fattige kvinner blir lurt inn i i gulfstatene? Den katolske kirkes fordømmelse av de tradisjonelle slavemarkedene som har gjenoppstått i Libya? Men det er ikke den delen av kirken som har møtt opp i dette rommet. I dette rommet finnes det en beundringsverdig blanding av kunnskap og engasjement.

Inne i Salmeboka lå det et ark med fakta om slaveri i vår tid og gode råd for hva den enkelte kan gjøre for å motarbeide dette.

Det begynner allerede i det vi får utdelt salmeboka da vi kommer til kirken. Inni den ligger det et ark hvor fremsiden viser tall og fakta om slaveri i vår tid og baksiden er stappfull av gode råd. Hva kan du gjøre i menigheten, i dagliglivet, politisk og økonomisk for å bistå med å bekjempe slaveri.

Mitt første spørsmål, hva kirkemusikk har med slaveri å gjøre besvarer forøvrig seg selv temmelig raskt. I det Domkirkens guttekor stemmer i med "go down, Moses, way down in Egypts land; tell old Pharaoh to let my people go", så forstår jeg. Spirituals. Det finnes en lang tradisjon med nettopp frigjøringssalmer i kirken. Eller i kirken? Kirken stod også på slaveeiernes side. Kirken var også med å legitimerte deres syn. Uten kirkens velsignelse ville ikke den transantlantiske slavehandelen kunne ha skjedd. Og samtidig var kirken også stedet hvor slavene fant styrke til å overleve fangenskapet og kjempe for sin frihet. Og de sang spirituals.

Oslo Domkirkes guttekor stemte i med vakre spirituals gjennom hele gudstjenesten.

 

Gjennom hele festgudstjenesten trekkes bibelens frihetsbudskap frem. Det leses tekster om Moses og kobberslangen han ble bedt om å lage slik at folket ikke skulle dø av slangebitt. De som kikket opp på kobberslangen ville ikke dø av bittene. I sin preken forklarer Domkirkeprest Valborg Orset Stene at kobberslangen er et symbol på Jesus og hvordan det å kikke opp mot Jesus redder menneskeheten. Videre forteller hun at det kristne budskap er et frihetsbudskap. At Jesus setter alle mennesker frie. Sammenhengen budskapet i gudstjenesten og det budskapet som venter i krypten er opplagt.

Domkirkeprest Valborg Orset Stene entret Domkirkens vakre prekestol og talte om et frihetsbudskap.

 

Slaveri, menneskehandel... det er vanskelige og tunge temaer man snakker om i krypten denne søndagen. Men det er viktige temaer. Våre EØS penger bidrar til at vestafrikanske menn blir lagt i lenker og bydd på på slavemarkedet i Libya. Akkurat slik de ble da Kunta Kinteh i 1750 ble stjålet fra Gambia og solgt i USA. I vår tid er det fattigdom og politisk ustabilitet som sender dem ut på "håpets ferd". En ferd som så alt for ofte ender tragisk. Mange drukner mens andre altså ender opp som slaver på åpne slavemarkeder. Det skjer i vår tid. Tenk at dette også skjer i vår tid. Med vår vitende vilje. Nesten uten motstand.  Lemma Desta forteller at han har skrevet brev til verdens kirkeråd i håp om at de ville komme med en uttalelse som fordømmer slavehandel, men at svaret har vært stillhet.

Sturla Stålsett sier at 40 millioner er et tall som brukes om antall slaver i dag, men at tallet trolig er mye høyere. Han snakker om hvordan vi trenger å våge å se og høre dem. Om hvordan dette er ressurssterke mennesker og hvordan det er kirkens ansvar å jobbe for disse menneskenes frihet. Enten så bedriver man i kirken en form for "lipservice" eller så tar man kirkens frigjørende budskap på alvor, sier han. Vi kan ikke kjøpslå med menneskers liv. Han forteller også om Erkebiskop Romero som nå blir opphøyd til helgen for sin kamp for sosial rettferdighet. Hvor er hans kamp og hans samfunn idag?

Jørgen Lorentzen forteller om hvordan situasjonen i Tyrkia er i ferd med å endre seg dramatisk og hvordan man der har brukt demokratiet til å ødelegge demokratiet. Han forteller om vår og Europas totale taushet til det som skjer og han forteller om en "hjerneflukt" som nå pågår fra Tyrkia. De intellektuelle, legene, ressursmenneskene må flykte, mens Ergodan presser Europa til stillhet ved å bruke flyktninger som pressmiddel. Hvor mange vil dere ha, spør han europeiske ledere om de mukker mot hans ledelse. Hundre tusen? En million? Og europeiske ledere selger de prinsippene vi har bygget våre nasjoner på billig i frykt for det man ser vokse i Europa om dagen. Vi innfører en politisk retorikk som var umulig kun for kort tid siden. 

De tordner der oppe. Forteller hvordan "norske interesser" blir brukt som et begrep som legitimerer hva som helst, men hva er norske interesser? Er det bare norske handelsinteresser eller handler det også om andre ting? Om oss og dem, om frihetsidealer og om hvordan deres verdighet også er vår egen verdighet? Når de kommer  til punktet hvor deres verdier idag blir sett på som naive så har jeg ikke noe valg. Jeg må bare innse det. Mine radikale venner. Vi må skjerpe oss. Kirkefolket går oss her en høy gang! De snakker til og med om hvordan begrepet radikal blir forsøkt endret til å bety noe annet, noe negativt. 

Mildrid Mikkelsen forteller om hvordan mennesker de møter og som er offer for menneskehandel nå som regel blir sendt ut, selv om de gjør alt riktig, selv om de vitner, og hvordan det å bli sendt ut svært ofte betyr at vi resirkulerer dem tilbake til tvungen prostitusjon.  Og Biskop Kari Veiteberg sier at Trua hennes mister sin makt om den ikke også er politisk forankra. Hvor er klærne vi har på oss sydd? Av slaver? Hva gjør vi med kunnskapen?

Om du gir en fattig brød så er du helgen sier de, men om du spør hvorfor han er fattig så er du kommunist. 
Gud skapte medmennesker følger de opp. Medmennesker. Og da kan ikke vi være en kirke med mange fine idealer på papiret. Vi må også leve etter dem.Og med det forlot jeg Domkirken vår for denne gang. Og vi gikk inn i en uke hvor denne kirkens dualitet kanskje ble mer aktuell enn noen gang. Denne helgen skal KRF ta et viktig valg som kanskje nettopp handler om verdier og om det man tror på virkelig er verdt å kjempe for, selv om omkostningene kan være store.

En hilsen og en takk sendes forresten til min sidemann under kirkekaffen. Det tok meg 44 år å finne ut hva en krypt er for noe, men nå vet jeg det. Jeg vil anta at vår bruk av krypten med foredrag og kirkekaffe nok er noe vanligere bruk enn begravelser av helgener i våre dager. Ikke det, St. Halvard, Oslos egen skytshelgen, hadde nok passet godt inn i krypten denne dagen. Han ble gjort til helgen etter at han druknet da han forsøkte å hjelpe en trellkvinne til frihet i år 1043..

 

 

Men størst av alt er ... variasjonen?

 • 10.03.2018 - 10:25

Så stod jeg der altså på kirkegulvet med rompa i været og hendene trygt plassert på gulvet i downward facing dog posisjon og jeg visste med meg selv at dette, dette var nok ikke helt innafor rammene av den vestlandske indremisjonens ide av kirkegang.

Det er lørdag formiddag og jeg er i Fagerborg kirke. Kirka der Synniva Gyvler er sogneprest og de har yogagudstjenester en lørdag hver måned og bruker påska til å feire Harry Potter med rumpeldunkspilling rundt kirkeveggene og eleksirmikstursundervisning langs kirkebenkene.

Fagerborg kirke. Foto: Kirkesøk

Fagerborg kirke ligger ved Stensparken på Fagerborg i Oslo. Et bitte lite steinkast fra Bislett stadion. Kirken ble bygget i 1903 og var som seg hør og bør i dagens Oslo omringet av skikkelig blank blankis som gjorde ankomsten noe mer spennende enn den trengte å være. Kirken er en treskipet langkirke som er bygget i granitt. Bygningen er i nygotisk stil og er tegnet av arkitekt Hagbarth Schytte-Berg. Den ligger vakkert til på en liten høyde og er et stolt kjennemerke i terrenget.

Dette vakre glassmaleriet pryder veggen bak alteret.

 

Ved alteret er det et vakkert glassmaleri. Dette ble laget samme år som kirken ble oppført av keiserlig og kongelig hoffglassmaler Max Roth fra Ungarn og forestiller "Den oppstandne Kristus". Men det var ikke dette glassmaleriet som fanget min oppmerksomhet da jeg først kom inn i kirkerommet. Fagerborg kirke har noen helt usedvanlig vakre vinduer. Jeg ønsker meg akkurat slike vinduer. Jeg vet bare ikke hvor jeg skal få plass til dem. 

 

Fagerborg kirke har vakre vinduer i farget glass.

Bortsett fra vinduene er det en liten kvinne med lange rastafletter og en grå t-skjorte med ordene PREST stavet på som fanger min oppmerksomhet. Før gudstjenesten begynner går hun rundt i rommet og håndhilser og småsnakker litt med alle som har kommet. Man blir sett, møtt og ivaretatt om man kommer på yogagudstjeneste i Fagerborg kirke. Når turen kommer til meg så forteller jeg at jeg har tenkt å skrive om opplevelsen. Å, er det du som er Kirke-Kjersti bryter hun ut og ler. Jeg ler også. Ja, det er jeg som er Kirke-Kjersti. Ingen og aller minst jeg så det navnet komme, men jeg forstår nå at dette er et navn som har satt seg. Jeg er Kirke-Kjersti og det kommer jeg til å forbli... lenge. Og det er helt greit. Jeg liker livet som Kirke-Kjersti. Jeg fryktet at 52 møter med kirken på et år kunne bli en noe kjedsommelig affære. Jeg tok feil! Det viser seg at kirken har svært mye å by på og Fagerborg kirke synes å gjøre mer spennende enn de fleste.

Det blir forresten ingen kirke-te etter yogagudstjenesten denne dagen. Koret må ha rommet. De må øve. Dagen etter skal det nemlig fremføres Händels Messias i kirkerommet. Kontrastene kunne knapt vært større. Kirken kan by på stor variasjon. Det er nesten som om de har plass til hele livet, med alle dets aspekter.

Sogneprest Sunniva Gyvler og yogainstruktør Henriette Sørensen ledet yogagudstjenesten.

 

Dagens tema i gudstjenesten er forresten kjærlighet. Den som er større enn alt. Større enn troen og håpet. Og sogneprest Sunniva Gyvler leser fra det som kanskje er bibelens mest kjente vers. Kjærlighetens Høysang, kapittel 13 i Paulus første brev til korinterne. Verset som forteller oss at "kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, skryter ikke og er ikke hovmodig" og som ender med de mest kjente ordene av dem alle " så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten." 

Ordene setter en fin stemning for yogadelen av gudstjenesten. Denne delen ledes trygt og stødig av yoga-instruktør Henriette Sørensen. 

Hun guider oss gjennom øvelsene på en forståelig og god måte. Fokuset er på pust og øvelsene er enkle. Pust inn kjærlighet og pust ut kjærlighet til alle som er i rommet. Pust inn, pust ut... Langt ut. Ut i byen. Ut i verden. Og inn igjen. Sakte og sikre bevegelser. Opp og stå. Hendene over hodet. Pust inn - pust ut. Jeg greier det jo. Også jeg som var så stiv og støl og hadde så vondt i kroppen idag at jeg trodde at jeg ikke kunne gjøre noen av øvelsene. Men dette kan jeg jo gjøre, og det gjør godt. Det er godt å kjenne hvordan musklene sakte strekkes ut, hvordan ryggraden forlenges i kobra stilling. Lårene våkner opp i downwards looking dog. Det er godt. Jeg koser meg. 

Men så skjer det noe. En tilskuer har flyttet seg frem til aller fremste benk. Rett ved der jeg sitter. Jeg blir distrahert og føler meg invadert. "pust kjærlighet", tenker jeg for meg selv, bare fortsett å puste kjærlighet og ikke la deg distrahere. Men jeg greier det ikke. En god stund ble det nok pustet mye mer irritasjon enn kjærlighet fra min side. Jeg innrømmer det. Jeg husker ordene en facebookvenninne av meg ytret da hun ble spurt om fellesbønn for kvinner og menn i mosken. "Jeg driter i likestillingen. Jeg vil bare ikke stå der i moskeen med rompa i været og be mens en fremmed mann snuser meg i ræva. Jeg vil be i fred." 

Selv om vi var et klart flertall av kvinner på yogagudstjeneste, så trenger jeg overhode ikke kjønnssegregering for å slappe av og trives. Om personen på matta ved siden av var mann og ikke kvinne, så hadde ikke det plaget meg overhode. Men om man skal sitte så nær de som utøver yoga så bør man helt klart være deltager, ikke tilskuer.

 

 

De siste ukene har det vært en diskusjon om yoga. Diskusjonen ble reist av en FRP politiker som hevdet at yoga var å invitere onde ånder inn. Og her sitter jeg altså i kirka og utøver yoga. Det synes jeg flere burde gjøre! Kirka er et fantastisk sted å drive med yoga på (om man ser bort fra den begrensede gulvplassen) og kombinasjon mellom gudstjeneste og yoga er fantastisk. Pust og kropp er viktig. Mennesker i et moderne samfunn pepres med informasjon rettet mot hodene våre. Hodene våre er utslitte og har ikke plass til mer informasjon. Men kroppene våre og hjertene våre, de trengs å snakkes til. De trenger å få lov til å bli med på festen. Møte de overbelasta hodene våre. Jeg er glad for at de møtene også kan skje i kirken. Jeg håper flere kirker vil åpne opp og ha et slikt tilbud. Yoga er ikke onde ånder og hokus pokus. Yoga er sjelens smertelindring. Yoga er en metode for å la kropp, sjel og hode komme sammen et lite øyeblikk. Det gjør godt, og det er noe vi alle kan ha behov for. Med en god instruktør, som det de har i Fagerborg menighet, så er yoga også noe som kan passe for mange flere enn de som idag utøver det. Menn og kvinner, gamle og unge.Gå til Fagerborg kirke. Gå og prøv! Yogagudstjeneste der passer for mange flere av oss.

 

 

 

Jeg har forelska meg i Capella Johannea. Kapellet prestene fikk bygget til seg selv.

 • 03.03.2018 - 13:47

Det skjedde i de dager da Oslo var på sitt kaldeste og mest ugjestmilde. Frostrøyken lå lavt over blokkbebyggelsen og bakken var dekket med brun, ekkel løssnø med stålis under og min tante, som har vært ute på kirketokt før, hadde sendt meg ut på oppdrag. Finn Areopagos og Capella Johannea, sa hun. Det vil du like. Og dermed havna jeg ut på kirkeblankisen igjen. Denne gangen på en mandagskveld midt på Majorstua.

Capella Johannea ligger i tårnfoten til Majorstuen kirke, en kirke som ble bygget i 1926  for innsamlede midler fra norske prester og som opprinnelig bar navnet prestenes kirke før den på 1960 tallet byttet navn til Majorstuen Kirke. Man blir ikke stående utenfor Majorstuen kirke og si wow, så vakker, slik man lett kan bli det ved Ullern kirke som jeg besøkte sist uke. Faktisk hadde jeg rent nært travet forbi denne kirken før jeg oppdaget at jeg faktisk stod der, rett ved inngangen jeg drev og lette etter. Majorstuen Kirke ligger i Kirkeveien, en travel gate, og den røper ingenting fra utsiden om det fantastiske skattekammeret du kan finne om du tar deg tid til å gå inn. 

Jeg gikk inn sideinngangen til Majorstuen Kirke. Hovedinngangen får vente til en annen anledning. Det er nemlig i sideinngangen du finner det: Capella Johannea. Kapellet som bare må oppleves. Dette kapellet er beskrevet som en av Oslos skjulte perler og vel inne forstår jeg godt hvorfor. Kapellet er dekorert med freskomalerier og kunstneren, Per Vigeland, var inspirert av det Sixtinske kapell i Roma da han i 1932 malte disse buegangene og veggene med bilder fra Johannes Åpenbaring. Og jeg har aldri før vært i et rom som har gitt meg så lyst til å ta og kjenne på veggene. Dra fingerene over dem og kjenne på konsistensen. Oppleve rommet dypere og med flere sanser enn kun syn og hørsel kunne gi. Freskene her inne er ikke slående og fremmede slik de var i Ullern kirke. De er duse og nære og du blir aldri ferdig med å se på dem. Nye motiver dukker opp så fort øyet har fått sett seg mett på et sted. Capella Johannea er et godt rom å være i, et unorsk rom som tar deg med sørover mot de mektige gamle kirkene du finner i Sør Europa. Og dette er altså rommet prestene bygde til seg selv. 

Capella Johanea har også vært Areopagos  (tidl. Den Kristne Buddhistmisjon), sitt tilholdssted helt siden innvielsen av kapellet i 1926. For selv om Areppagos regner sin innstiftelse som 1922, da Karl Ludvig Reichelt og Notto Normann Thelle etablerte et brødrehjem for omreisende munker i Nanjing i Kina, så var det våren 1926 i Capella Johannea at de rent formelt ble innstiftet som organisasjon. Og akkurat der hvor det skjedde satt altså jeg nå og lyttet til Ulla Käll klimre vakkert på klassisk gitar mens liturg Liv Hegle guidet oss gjennom denne meditative kveldsmessen hvor vi fikk lære om å trene sjela vår.

Areopacos er en kristen organisasjon som jobber med livssynsdialog, religionsstudier, kristen trospraksis og å vise nestekjærlighet gjennom bistandsprosjekter, sier de om seg selv. De arbeider i Norge, Danmark, Hong Kong og Kina. Organisasjonen har sitt opphav fra misjonsarbeide og særlig i møtet med buddhismen. Man ville vise at den buddhistiske troen ikke stod i motsetning til den kristne. Areopacos er en medlemsorganisasjon, men den har et bredt samarbeide med kirke og fagmiljøer både nasjonalt og internasjonalt og mange av deres ledere og ansatte, både nå og historisk, har vært ordinerte som prester i Den Norske Kirke. Areopacos er også stedet for å praktisere oldtidens kristne spiritualitet, stillhet, sentrerende hjertebønn og meditasjon.

I denne Meditative Kveldsmessen greier kirken å samle alle mine hjertesaker. De snakker om dialog mellom religioner, mellom mennesker med tro og uten. De snakker om meditasjon og om kjærlighet. De bruker eldgamle bønner jeg kjenner fra andre steder, steder jeg hører til. De slår til og med til og "vil løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette de undertrykte fri og bryte hvert åk i stykker", før de fortsetter med "å dele ditt brød med de sultne og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus. Du skal se til den nakne og kle ham, du skal ikke snu ryggen til dine egne"... og alt dette sier de høyt kun et halvt steinkast fra Bogstadveiens shopping bonanza. Jo, her er de inne på noe. Det er mulig jeg har funnet den delen av kirka som kan være min. Jeg må bare huske å gå inn sideinngangen. Den passer visst bedre det for sånne som meg. 

Når du leser dette så har jeg forresten allerede vært i kirka på ny, og dette har jeg gleda meg til lenge. Jeg skal i Fagerborg Kirke på yogagudstjeneste. Det må da bli bare fantastisk. Særlig med Agder FRPs utspill om snikyogifisering av samfunnet i bakhodet. Følg med, følg med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overdådig og intim enkelhet på kveldsgudstjeneste i Ullern Kirke

 • 24.02.2018 - 10:25

Ullernchausseen er det morsomste navnet en venninne av meg vet om. Det er vanskelig for et norsk gatenavn å bli mer pretensiøs en Ullernchausseen og derfor smiler jeg alltid litt lurt hver gang jeg besøker den. I avisene finner du av og til henvisninger til Vestkantens fordommer møt Østkanten, men sannheten er at vi på Østkanten nok ikke er mindre fordomsfulle mot våre naboer i Vest. Og på den nesten times lange bussturen fra øst til vest, med Karpe Diem dundrende i ørene, så hadde jeg god til å tenke over ulikhetene. Overraskelsen over å bli møtt med kebabnorsk fra Vestkantsvartinga og ikke en fyr kalt Preben med glattkjemma hår og høy champagneføring da jeg gikk av bussen var derfor stor, men det gjorde veien mot kirka litt mer trygg og hjemmekoselig. Gata med det pretensiøse navnet er egentlig en nokså bråkete og trist gate. Men så kom jeg over brua og ned rundt svingen og der fikk jeg se den.  Høyt der oppe på toppen av bakken, inntyllet i magisk halvmånelys lå den: Ullern Kirke, - og da skjønte jeg at det virkelig var forskjell på folk lell. Vakrere bygg skal man lete lenge etter. 

 

 

Ullern kirke ble tatt i bruk i 1903 og er tegnet av kommunearkitekten Harald Bødtker. Kirken er korsformet og domineres av et kraftig firkantet midttårn. Og mens jeg gikk opp over den treomkransede bakken som leder opp mot kirken så ble jeg overbevist om at denne kirken må være på sitt beste i feststemt vårlys. Omringet av bunader så langt som øyet kan se. En slik vakker bygning fortjener nesten at vi pynter oss og viser frem vår beste side ... vi også... 

 

 

Utsiden av Ullern Kirke imponerer, men det stopper ikke der. Kirken er like vakker inni som utenpå. Jeg likte den grove enkeltheten i Sinsen kirke. Brukskirken. Der unger kunne sprige fort og det hang pinataer ned fra taket. Pinataer ville ha vært malplasserte i Ullern Kirke. De har "fresker" der, i kirkekorets apsis. Og foran fresken står det en vakker marmorbaldakin. Fresken er malt av Eilif Petersen og marmorbaldakinen er designet av Bødtker og jeg, jeg har aldri sett en baldakin før. Den er slående vakker. Når du står nær nok så ser du til og med at taket på innsiden er vakkert malt i gull og blått. Fresken har også noen slående vakre nyanser i både gull og blått. Den forestiller Kristi Himmelfart og er så vakker og full av detaljer at den for meg som nykommer i kirken mer enn en gang stjal oppmerksomheten fra prestens ord.

 

 

Kapellan Jorund Andersen snakket om syndefallet og om hvordan både Adam og Eva forsøkte å unnskylde seg isteden for å ta ansvar for sine egne handlinger. Jeg tok imot eplet kvinnen bød meg, unnskyldte mannen seg med. Slangen sa jeg skulle gjøre det, sa kvinnen. Videre fortalte hun om hvordan Augustin hadde satt ord på viktigheten av å erkjenne sine synder for å kunne legge dem bak seg og gå videre. Kloke ord. 

I Ullern kirke er det plass til 900 mennesker skriver wikipedia. Denne torsdagskvelden var vi 9. Hvordan er det å stå i et så overdådig vakkert rom og skulle fylle det når det kun er 9 mennesker tilstede? Jeg synes kapellanen løste det på den eneste måten man kunne løse det på. Ved å gjøre gudstjenesten enkel og nær. 

 

Marmorbaldakinen er enda mer imponerende på nært hold.

 

Ullern kirke er full av vakre detaljer. Detaljer som inviterer til fest. Jeg er likevel glad for at jeg valgte å se den på en dag hvor det ikke var festdag. På en dag da folkenes finstas ikke konkurrerte med kirkens egen. Selv om rommet ofte vant over presten og salmeboken i kampen om min oppmerksomhet. Jeg fant vakre glassmalerier, engler, skremmende statuer og skjulte bønnealter. Det har vært mange rike velgjørere som har sognet til denne kirken i disse 100 pluss årene. Og det reflekteres i kirkens interiør.

 

Jeg fant nydelige glassmalerier.

 

Et alter med en krukke hvor man kunne skrive ned og legge personlige bønner i.

 

Og et par skremmende, men fascinerende figurer på veggen.

 

På veien ut og hjem ble jeg stående lenge og beundre den vakre bygningen. Hvitmalt og ruvende på toppen av en høyde donert av familien Løvenskjold og voktende over den helt vanlige gaten med mest pretensiøse navnet av dem alle; Ullernchausseen, så slår den meg i bakken med sin skjønnhet. Trolsk, magisk og badende i månelys. Denne kirken er det ingenting pretendiøst med. Den er ganske enkelt alt den kan være. Den er trolig en av våre aller vakreste kirker. Og den er definitivt verdt et besøk. Selv på en enkel og intim vinterferie torsdag.

 

Høyt oppe på toppen av bakken ligger Ullern Kirke. Denne kvelden lå den akkurat høyt nok til å få selveste månen plassert i toppen av spiret.

 

 

 

 

 

 

Karneval, klovn og koselig kaos i Sinsen kirke

 • 17.02.2018 - 14:42

I følge muslimen jeg bor med så har jeg nå begynt å gå i kirken slik muslimer flest drar i mosken; - i et forrykende tempo og med et (ofte) fåfengt håp om å rekke frem til tida... Denne søndagen betydde det at jeg våkna opp alt for sent, vaska trynet og fikk pussa tenne litt for fort, hoppa i klærne (ulltrøya innerst ble att-frem,- det fikk bare være), grep en ikke varm halalpølse noen hadde glemt å spise og sprang ut døra. 

Sinsen Kirke  Foto: Bjoertvet, wikimedia commons

Mens jeg gikk så raskt som bare den ubrøyta veien med blankis under tillot meg så dura kirkeklokkene stadig høyere og stadig sintere; "skyndt dere nå, det er kirketid", ropte de mens jeg stotra meg bortover Lørenveien. Jeg hadde ikke trengt å bekymre meg. I Sinsen kirke hadde de invitert til både dåp, fastelavenssøndag, karneval og utdeling av kirkebok til stedets 4 åringer... samtidig... De var ikke ferdig organiserte de heller, selv om klokka var runget og all tingen. Det tar tid å få så mange små prinsesser, kaniner, skogsmus og spidermanner å stille seg pent opp på rekke og gå i tog inn i kirkerommet. Det gav oss etternølere (jeg var ikke den eneste) tid til å snike oss inn og sette oss ned. puhæ!

Karnevalsutkledde barn utgjorde prosesjonen inn i kirken denne søndagen.

 

Sinsen Kirke er en av disse arbeidskirkene de bygde så mange av da det oppstod kirkemangel i Groruddalen på 60 og 70 tallet. Kirken er tegnet av arkitekt Bernhoff Evensen og stod ferdig i 1971 og den har en form som på mange måter glir ubemerket inn blant lavblokkene som omgir den. Hvitmalte firkanter i betong utenpå og enkel, romslig og bruksvennlig inni. Sinsen kirke er en brukskirke. En solid kirke unger kan løpe i og hvor besøkende med vonde rygger kan sitte på litt mer ergonomisk korrekte benker i. De bruker ikke engang salmebøker i Sinsen kirke, iallefall ikke når jeg er der. De har projektor slik at menigheten kan lese sangtekster rett fra murveggen bak altertavlen. Jeg liker Sinsen kirke. Den er robust og tåler en støyt. Faktisk var den som bygget for dager som dette. Kaosdager med en fargerik pinata hengende rett ned fra kirketaket. 

 

I Sinsen Kirke hang det en fargerik pinata rett ned fra taket.

 

Kapellan Kjersti Langås Hvalen, iført klovneparykk, og trosopplæringsleder Yrjan Sunde, for anledningen pirat, utviste begge god pedagogisk sans og en beundringsverdig ro i møte med karnevalskaoset. Og jeg kosa meg med de sjarmerende små vesenene som tusla rundt omkring i kirka jeg også. Selv om kontrasten til Taizebønnen jeg begynte helgen med nok ikke kunne ha vært større. Sinsen Kirke tok forresten sitte-stå leken til et helt nytt nivå. Der måtte både de snille, de tøffe, prinsesser og superhelter, gutter og jenter reise seg opp og sette seg ned etter tur. I Sinsen kirke fortalte de også at de senere i uken skulle stå som arrangør for et enda større karneval for alle skolebarna i området. Et årlig tiltak jeg vet det blir satt stor pris på i nærmiljøet.

 

Gudstjenesten ble ledet av en klovn og en pirat. Det gikk bra. Det også.

 

Da jeg voks opp var det ikke rom for å ha karneval og møte opp i kostymer i kirken, men karneval er faktisk en kristen tradisjon. En folkelig kristen tradisjon. Sist søndag var det fastelavenssøndag og de 3 dagene fra fastelavenssøndag og frem til den kristne fasten begynner på askeonsdag var tradisjonelt en stor folkefest, og det er altså slik karnevalet oppstod. Fordi folk ville slippe seg løs og ha det gøy før de skulle inn i den 40 dagers lange fasten. Det er altså ikke bare i Sinsen kirke det har vært karneval denne uken. Over hele verden har man kunne se flotte karnevalsopptog i fargerike kostymer. Det mest kjente av disse går kanskje gjennom gatene i Rio De Janeiro i Brasil.

Når presten er iført klovneparykk skapes en egen nærhet og uhøytidelighet mellom prest og menighet. Legg også merke til den vakre alterutstillingen i tre. Den er designet av Torvald Moseid.

 

Det er kanskje fremdeles en stor avstand mellom karnevalsfeiringen vi kan se i Rios gater og feiringen i Sinsen Kirke, men opprinnelsen er altså den samme, uten at det nødvendigvis er noe man tenker så nøye over. Mitt inntrykk er også at svært få av kirkens mange medlemmer har tenkt over at vi faktisk også har en fastetid. Faste er ikke bare noe fremmedartet, noe de tullingene i islam driver på med. Faste er også en kristen skikk. Men der ramadan for muslimer har et sett med regler som de fleste er noenlunde enige om, så er kirkens faste noe mer difus. Hva betyr det å faste i dagens kirke?

Det man er enig om er at fastetiden varer i 40 dager. Fra askeonsdag og frem til påskeaften, men man faster ikke på søndager. Helt frem til på 1800 tallet så betydde fastetiden også i Norge at man avstod fra mat og drikke. Man skulle kjenne på lidelsen. Men i moderne tid så er det nok mer vanlig å bruke fastetiden til en tid for stillhet og meditasjon, sier de på kirkens hjemmesider. En tid der man forbereder seg til det som skal skje i påsken. En mental og åndelig faste kanskje mer enn en fysisk en. Selv har jeg tenkt å bruke fastetiden til å være litt mindre tilstede på internet og litt mer tilstedeværende i det virkelige livet. Et forsett jeg gleder meg til å kunne gjennomføre. Det skjer mye spennende der ute i livet som det er lett å gå glippet av om man har hodet for nært klistra til skjermen. Man kan for eksempel gå en tur  i kirka. Der oppdager jeg stadig vekk nye ting som skjer og møter mange hyggelige mennesker. Om du går i Sinsen kirke så kan det forresten hende at du også får møte koret "Akkurat passe stor"... En herlig og sjarmerende liten gjeng 4-6 åringer.

 

Kor akkurat passe stor.

 

 

 

 

 

 

 

Taizebønn i Sofienberg kirke

 • 10.02.2018 - 21:24

Du trodde kanskje at fredag kveld klokka 20.00 var et av de derre ugudelige tidspunktene hvor man iallefall ikke går i kirka, men da tar du feil. En fredag kveld hver måned møtes nemlig en gruppe mennesker i Sofienberg Kirke for å meditere gjennom sang, bibeltekster og stillhet. Slik har de møttes i over 20 år fortalte de og flere av de jeg snakket med hadde vært med nesten hele veien. Jeg forstår hvorfor de blir værende. Taizebønn er en god og vakker opplevelse.

Sofienberg kirke i vakker kveldsbelysning.

Taizebønn har fått navnet sitt etter den franske byen hvor broder Roger etablerte sitt kloster og hvor spesielt unge pilegrimmer fra hele verden den dag i dag kan møtes og lære om filosofien som ligger til grunn og sangene som brukes i denne type bønn. For å bruke Broder Rogers egne ord: 

Siden min ungdom, tror jeg at jeg aldri har mistet intuisjonen om at samfunn i fellesskap kan være et tegn på at gud er kjærlighet, og kjærlighet alene. Gradvis tok en overbevisning form i meg om at det var essensielt å lage en kommunitet av menn bestemt til å gi hele sitt liv og som alltid ville prøve å forstå hverandre og bli forsonet, en kommunitet der hjertets godhet og enkelhet ville være i sentrum for alt.

Broter Roger: ?Gud er kjærlighet alene?. Hentet fra den norske oversettelsen av klosterets hjemmesider.

Taizebønn fokuserer i tillegg til den altoverskyggende kjærligheten på det økumeniske arbeidet. Fellesskap mellom ulike kirkesamfunn, men også ut mot de med en annen tro. Eller som gårsdagens bibeltekst sa det, Mot gjeterens andre flokker"

I Taizebønn synes det meste å være orientert mot klosteret i Taize. Slik også med ikonet de bruker i kirken under bønnen. Ikonet er en kopi av et ikon man finner i klosteret i Taize.

 

Da jeg forsøkte å lære om Taize, om hva det var og hvordan det foregikk lette jeg gjennom mange ulike kilder. Her synes jeg kirkens egen informasjon kunne vært bedre. Målet med aktiviteter i eget hus må være å alltid være mer informativ enn wikipedia, når det gjelder taize vinner wikipedia den kampen.

"Taizé står bak en egenartet form for liturgisk musikk, som reflekterer fellesskapets vektlegging av meditasjon. Den bruker enkle fraser, gjerne hentet fra Salmene eller andre steder i Bibelen, som repeteres eller synges i kanon. Repetisjonen er et redskap som gjør meditasjonen lettere. Instrumentene som brukes er normalt gitar, fløyte, obo, klarinett, horn, trombone og cello. Disse gjør stemningen mer intim enn man oppnår med det klassiske kirkeinstrumentet, orgelet." Hentet fra wikipedias side om taizefellesskapet.

 

Om ikke annet er taize sangboka mye mer håndterlig enn salmeboka.

Jeg er glad for at jeg gikk til Sofienberg kirka denne fredagen. Taizebønn er nok til nå det nærmeste jeg har kommet å kjenne meg åndelig hjemme i kirka. Som jeg skrev da jeg presenterte denne bloggen så tilhører jeg Inayatiordenen innen sufisme, eller vestlig sufisme som det ofte blir kalt. Og der er nettopp meditasjon gjennom repeterende sangtekster, syngende mantra, zikr og nigun en viktig del av praksisen. Det er flere andre likheter også. Fokuset på kjærligheten er et viktig ett, et annet er fokuset på å skape enhet, bringe forståelse og kjærlighet mellom mennesker og religioner. Jeg forstår taizebønn og jeg liker det. Ikke minst liker jeg det fordi sangen i seg selv var vakker og kraftfull. Men samtidig så er det også rart å oppleve noe som er så nært, men som likevel ikke er helt mitt. Det meditative elementet er nok større om man deltar lenge nok til å kunne sangene. Særlig godt likte jeg stillheten midt i praksisen. Stillhet er en luksus vi så alt for sjeldent unner oss. 

Denne kvelden hadde jeg selskap av Laura Slaughter som også tidligere har deltatt på meditasjoner gjennom Inayatiordenen. Hun sa at taizebønn gav henne den samme gode følelsen som hun får under sufimeditasjoner og hun har allerede nå bestemt seg for at hun vil tilbake. Kanskje er dette noe du også vil teste ut? I så fall må du møte i Sofienberg kirke fredag 02.03 kl. 20.00 Og om du lurer på hvorfor jeg ikke som i tidligere blogginnlegg har skrevet om kirkebygget jeg har besøkt, så kan jeg fortelle at taizebønn foregår i så dempet belysning at jeg ennå ikke egentlig har sett kirkebygget. Om jeg vil skrive om det så må jeg tilbake en annen dag og det gjør jeg nok. Taizebønn er ikke det eneste spennende som skjer i Sofienberg kirke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampen kirke, miljømesse og oppsummering av kirkeprosjektet etter måned 1.

 • 03.02.2018 - 20:32

For å ta det siste først. Det begynner å utmerke seg noen foreløbige trender her.

1. Kvinnene har ikke bare inntatt kirken, de ser ut til å være i ferd med å overta den helt.

2. Der ideen om kirkekaffe er skummel og skremmende så er realiteten faktisk veldig hyggelig. 

3. Kirkebygg er vakre.

4. Jeg har en veldig uventet svakhet for trompeter. 

5. Det er flere enn jeg trodde langs kirkebenkene og de fleste er faktisk helt vanlige folk.

6. Jeg begynner å få dreisen på sitte / stå-leken.

7. Kirken har et spennende og variert program som flere av oss 3 758 070 nok ville ha satt pris på om de også plutselig bare begynte å møte opp.

8. Salmeboka er IKKE min venn

9. Man trenger ikke å stå opp tidlig hver søndag for å rekke ukens gudstjeneste. Kirken har et program også for morgentrette.

10. Kirkebenker er sjeldent ergonomisk korrekte. 

 

I Kampen kirke var det tilnærmet svenske tilstander.

Kampen kirke gav meg nesten svenske tilstander. Nedtonet, nydelig, levende musikk. Vakker diktopplesning. Bønn i stillhet og et øyeblikks omtanke for planeten vi bor på. For en god måte å avslutte helgen på. Jeg kjente på den samme gode stemningen jeg fikk en smak av i Margaretakyrkan da jeg søndag kveld besøkte Kampen Kirke og deltok på Miljømesse. 

Kampen kirke er tegnet av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan og ble innviet i 1882. Kirken har ikke kirkegård og ligger flott til på vakre Kampen midt i Oslo. 

Kampen Kirke har en vakker altertavle som forestiller kvinnene ved graven på påskemorgen. Tavlen er tegnet av Axel Ender.

Kirkens klima og miljøengasjement.

Visste du forresten at kirken har sine egne klimamål? Eller iallefall er klima noe som virkelig ser ut til å oppta dem. Når skjedde det? Når slutta kirken å snakke om udøpte unger og deres plass i helvete, slik jeg ble forsøkt lært da jeg var liten og begynte å si ting som dette her? Ting som betyr noe og som det er verdt å kjempe for? 

"Miljø, forbruk og rettferd" er blitt kodeordet for mye av arbeidet med miljø og solidaritet i Den norske kirke. Mye av vårt overforbruk i Norge belaster miljøet mer enn det kan tåle. Mange av de varene vi kjøper er produsert av arbeidere som ikke har akseptabel lønn eller verdige arbeidsforhold. Bevisste valg om vårt forbruk, kan bidra til mer rettferdighet i verden." (sitat fra Kirkens klima og miljøengasjement. Kirken.no.) 

Når ble kirken og jeg enige om ting? Er det noe vi har vært lenge? Er kirken en alliert jeg kan stole på? En aktivist, sånn som meg?

I magasinet Klimarettferdighet- et magasin om tro, teologi og klima (2013), uttaler Paul Erik Wirgenes, leder for styringsgruppen til prosjektet Skaperverk og bærekraft: - For hver gang vi snakker om klimaendringen og skader på verdens miljø er situasjonen mer alvorlig enn sist vi snakket om det [?]Det er tid for mer enn å synge et Kyrie eleison og be et Fadervår. Det er tid for at Guds folk over hele jorden reiser seg og tar ansvar. (sitat fra Kirkens klima og miljøengasjement. Kirken.no.)

Betyr dette at jeg kan risikere å finne kirkefolket fastlenka i protest neste gang vår regjering bestemmer seg for å dumpe gruveavfall i en levende fjord eller oljefondet investerer i rørledninger som truer vannforsyninger rundt omkring i verden? Er kampen for planeten vår og for menneskene som bor på den også Kirkens kamp? Er vi like, kirken og meg? På ordentlig?

Forfatter Kristin Berget leste egne dikt i kirken denne søndagskvelden.

 

Det var såmannssøndag i kirken denne dagen og jeg hørte for andre gang på noen dager om kraften i sennepsfrøet. Dette minste av alle frø som ettersigende skal danne den største veksten. I krydderskapet mitt ligger det sennepsfrø. Jeg vurderer å plante ett, bare for å sjekke. 

Når aktivister protesterer bruker de ofte høye ord og store plakater. Kirkens uttrykk er mildt og vakkert. Rørende fiolinspill, klaver, diktopplesning og messingblåsere. En vakker preken, vakre toner og en bønn i stillhet. Er kirkens engasjement som sennepsfrøet? En enorm kraft gjemt i en lavmelt innpakning? 

Kan kraften i lavmelt, vakker fiolinmusikk være kraftigere enn all verdens høylytte protester?

 

Men så, akkurat når jeg ser skjønnheten, ser kraften, ser hvor like vi er. Jeg og kirken. Så kommer den igjen. Kjeksen, vinen og trosbekjennelsen. Alt det som skiller oss fra hverandre. Er det barrierer vi vil overvinne i løpet av dette året, eller sitter jeg i desember med akkurat de samme tankene? 

Etter en måned med kirkeprosjekt så er dette et prosjekt som er både lærerikt og givende. Jeg setter stor pris på å gå i kirken. Jeg tror dette er noe flere av oss 3 758 070 burde prøve ut. Det ser faktisk ut som om vi er velkomne.

 

 

 

Gloria in Excelsis Deo - Evensong i Domkirka vår

 • 27.01.2018 - 16:56

Oslo domkirke ligger der omsluttet av kirkeristens murbuer og Bacchaus gulrotkake og kaffeservering. Bildet er hentet fra Kirkebilder, Kirkesøk.

Ved kirkeristen ligger Bacchus. De har verdens beste gulrotkake og en spennende vindeltrapp jeg en gang snubla litt i. Eller i alle fall, de hadde en gang verdens beste gulrotkake. Jeg vet ikke om de har den lengre. Det er en stund siden jeg spiste slikt. Men det er det som er Domkirka for meg. Bacchus, gulrotkake og et stort rødt hjerte som det står størst av alt er kjærligheten på, et minne jeg forbinder mest med ham av oss som kjente den minst.

Jeg er nok en sånn en som sniker meg rundt på utsiden av Domkirken, akkurat slik kirkeristen gjør, mer enn en slik som går inn. Det er noe ærbødig der inne. Noe høytidelig og viktig. Selv om den prøver så veldig hardt å bare være en av oss, hverdagsfolket, og har åpent hver eneste dag... og natt om det er fredag... for turister og for oss alle. Og jeg greier ikke å bestemme meg for om det er arrogant av den å åpne seg opp slik for oss, eller om det er vakkert. Er det å åpne sitt vakreste rom på en slik måte å skape avstand og å vise seg frem, eller er det det motsatte? Selve essensen av kristendommen? Å ønske alle velkommen, på likefot, inn til guds herligheter?

Domkirken er et åpent hus, for alle.

Åpningssalmen på denne fredagens Evensong forsterka disse tankene i meg. "at du som lågast budde, sat høgt i herligdom", sang man i salme 77, og der satt jeg, omringet av den fineste glansen kirken kan by på, rett under Hans Majestes egen forgylte losje, og følte meg utslitt, underpynta og noe malplassert. En gang var kirken også et middel for å holde den vanlige arbeider på sin plass.Det er ikke den delen av historien vi liker å fortelle, men det er likefullt en del av historien. Gull, glans og øvrigheta... makten over folk flest. De som skulle lide og slite i dette livet og bli belønnet høgt i det neste. Når du en gang kom til himmelriket. Mens de øvre klasser, de satt på første rad i finstasen allerede nå. Det er kirkens historie. Det er mye godt i kirkens historie, men den har også vært et middel for å holde status que i urettferdig samfunn. En institusjon bygget på gjerningene til en helbreder og en rettferdighetsmaker og som selv bidro til å skape urettferdighet og opprettholde lidelse. I møte med den utsmykka domkirka så vekkes disse tankene i meg. Men la deg ikke lure. Jeg er ikke et bedre menneske enn at jeg nyter skjønnheten også. Jeg overveldes av takmalerier, av utskjærte engler og figurer, av vakre, vakre glassmalerier. Jeg kommer til å dra tilbake til domkirka. Den fortjener det. Men for denne gang vil jeg ikke snakke mer om bygget. Jeg vil snakke om Evensong på en fredags ettermiddag. Det var tross alt det jeg kom dit for.

Domkoret i prosesjon på vei ut av kirken etter Gudstjenesten.

Evensong er vakkert. Domkirka er vakker. Og domkoret, det er noe med det, hvor mye øver egentlig de folka for å kunne synge slik de gjør? Vakkert er ikke engang dekkende. De synger følelser inn i forkynnelse. De gjør aldri en feil. Og man kan bare sette seg ned og la dem føre deg inn i deres verden. En verden som ikke er som min. En verden av røde kjortler og hvite blonder. Av høytidelighet. Gloria in Excelsis Deo. Ære være Gud i det høyeste. Det er evensong. Høytidelig sang som ærbødig møter det hverdagsslitne folket på vei inn i helgen. 

Detalj fra takmaleriet i Domkirken. Gloria in Excelsis Deo betyr Ære være Gud i det høyeste. Et uttrykk passende til å beskrive Evensong.

 

I heftet du får utdelt når du går inn så står det at Evensong er en engelsk skikk. Og at Evensong er noe som synges hver dag i de engelske katedralene. Ordningen stammer fra "the book of common prayer" og oppstod etter reformasjonen i England. Evensong er en meditativ bønnegudstjeneste hvor koret har en bærende rolle og synger de faste leddene som vekselssang, psaltersalme, Magnificat og Nune dimittis. Og om du lurte på om jeg virkelig vet hva jeg nettopp nå skrev, så er svaret nei, jeg aner ikke. Men det var det det stod, om Evensong, i heftet, så da er det sikkert slik.


En liten audiosmakebit fra Evensong i Domkirka

Fra mitt ståsted var det også noe vekselsvis. Meditasjon og sang er det jeg kjenner i åndelig sammenheng. Der er jeg på hjemmebane. Og tidvis så kjente jeg hvordan sangen både løftet meg og traff meg. Til andre tider så mistet den meg, ble høytidelig og fremmed, urelevant og jeg var alt for klar over at jeg satt på en hard, trang benk med en vond rygg som nettopp hadde gått langt på blankis til å kjenne noen effekt av det meditative elementet i sangen. Den som bare hadde hatt en yogaball, tenkte jeg flere ganger. En yogaball som jeg kunne ligge på knærne over og slappe av på mens jeg lyttet. Men jeg tror ikke Domkirken kommer til å bytte ut benkene sine med yogaballer, så meditasjon gjennom Evensong i Domkirken forutsetter at du er komfortabel på en helt vanlig kirkebenk. Og om du er det, så tror jeg nok du vil komme til å like det. Det er en vakker opplevelse. En slags høytidelig og toneren syngende dialog mellom koret og liturgen. Ulikt alt jeg har sett før i kirken. Jeg likte det, jeg gjorde det. Men jeg kom tidlig til kirken denne dagen. Jeg kom mens koret fremdeles øvde og var iført hverdagsklær. Jeg tror den snakket mer til meg da, Evensangen, enn når den kom tilbake med de høytidelige festklærne på. Det var tross alt bare fredag ettermiddag. Det var fremdeles hverdag.

Koret snakket mer til meg da de øvde i hverdagsklær.

Det vil bli Evensong i Domkirka hver siste fredag i måneden hele våren. Vi var nokså mange som delte denne opplevelsen denne fredagen, men Domkirka er stor og har plass til mange. Dette er det definitivt verdt å få med seg. Selv skal jeg i kirka igjen allerede denne søndagen her. Jeg skal på Klimamesse i Kampen kirke, men det får ikke du lese om før neste uke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4114.mov

 • 27.01.2018 - 16:27
En liten audiosmakebit fra Evensong i Domkirka

Det vakraste som fins... er Svenske kyrkan når dom sjunger

 • 20.01.2018 - 17:21

Det er noe med det. Av og til så ramler du bare uforvarende inn i rom som er så vakre at du bare blir glad og takknemlig for å få lov til å være der. Torsdags kveld ramla jeg inn i et slikt rom. Det var mørkt, det var kaldt, det var glatt, ryggen min som sjeldent vil være med på alt jeg vil være med på murra faretruende høyt og alt jeg ville var å ligge på sofaen under pleddet mitt og se Kong Julien på Netflix sammen med han gutten jeg ikke har lov til å kalle søt offentlig fordi han mener at han ikke er søt, men kul. Men jeg gjorde det ikke. Jeg reiste meg opp og gikk ut. Jeg hadde jo tross alt nok en date med en kirke... og med nok en journalist som ville være med og snakke med meg mens jeg gikk i kirken. Det angrer jeg ikke på. Bønneuken for kristen enhet og økumenisk vandregudstjeneste på Hammersborg var en svært vakker opplevelse og den havner rett inn i kalenderen for ting jeg gjerne vil gjenta neste år. Helt uten journalister og bloggprosjekter.

Første stopp var Maria Bebudelses Kirke (gresk ortodoks).

Her ser du presten i gang med gudstjenesten. Alteret med Jesus på korset befant seg bak et forheng som ble åpnet da gudstjenesten begynte. 

Maria Bebudelses kirke ligger i Thor Olsesgate 9 og ble opprinnelig innvia av den katolsk-apostoliske kirke i 1881 før den ble overtatt av den gresk ortodokse meningheten sent på 1980 tallet. Og den er vakker. Spesielt de malte ikonene foran.

Forstod jeg så mye av det som foregikk? Nei, ikke egentlig. Selv om jeg tror presten innimellom forsøkte å snakke engelsk. Men det var likevel en god opplevelse. Kyrie Eleyson ble sunget med en flott stemme mens presten leste bønner og gikk rundt brødet om og om igjen etterhvert også med røkelse med bjeller på. Annerledes, fint og høytidelig, selv om ingen, ikke engang prestene på første rekke, så ut til å vite når de skulle sitte og når de skulle stå. De ble som meg sittende gjennom hele seansen. På vei ut fikk vi alle utdelt hver vår bit av brødet. Jeg tok en bit, jeg gjorde det. Selv om jeg hadde lovt meg selv å holde meg unna kirkelige brød og kjekser fremover. Den ble ikke servert med vin, så jeg tror det vil gå bra denne gangen. Denne delen av gudstjenesten hadde fått benevnelsen "gathering".

Margaretakyrkan møtte oss med rørende trompetspill og sang.

Ferden videre gikk i et syngende tog ledet av kors og lysbærere. Vi gikk til Margaretakyrkan, en gate lenger ned. Tittelen for denne delen av gudstjenesten var "prayers of Reconciliation".

I Margaretakyrkan ble vi møtt av lavmelt stemningslagende trompetspill og  nydelig vakker sang.

Margaretakyrkan er i tillegg til den svenske folkekirken også hjemkirke til den finske og den latviske lutherianske kirke. Og i løpet av denne delen av gudstjenesten fikk vi i tillegg til svært vakker sang og trompetspill også høre bønner på flere språk. 

Margaretakyrkan ble innviet i 1925 og er oppkalt etter en svensk kronprinsesse som døde noen få år tidligere. Grunnen er donert av Oslo kommune og kirken ble bygget med svenske midler, både innsamlede og statlige. Presten fortalte om hvordan de fine glassvinduene som ble donert som takk av foreldre til norske barn som hadde fått mat i kirken hver dag under krigen hadde blitt knust under terrorangrepet 22. juli. Alle vinduene med unntak av ett ble smadret. 

Den lille stunden i Margaretakyrkan er til nå kanskje det fineste øyeblikket jeg har kjent i kirken og også det jeg har kjent meg mest hjemme i. "musikk er snarveien til Gud", sa sufisheiken Hazrat Inanyat Khan, og kanskje var det det jeg kjente på? Et lite øyeblikk av guddommelig nærhet og fred før vi gikk videre til St. Edmunds kirke? Er det det vakker musikk og et øyeblikks stillhet fra den evige støyen og maset utenfor skaper i oss? Fred? Stillhet? Skuldre som faller ned. Er det følelsen av Gud?

 

St. Edmunds kirke stilte med eget kor.

Da vi kom til St. Edmunds hadde vi blitt så mange at det var trangt om sitteplassene.

Også St. Edmunds og den anglikanske kirken og den amerikanske lutherske kirke som holder til der møtte oss med sang. Deres kor var kledd i blå drakter og sang vakkert. Der hadde de også vært proaktiv og skrevet i programmet hvor de ville vi skulle stå og hvor det var greit å sitte. Vi greide oss sånn nogenlunde greit igjennom alle sammen. Dette punktet av gudstjenesten var kalt "proclamation of the Word of God" og prestene leste fra ulike skriftsteder.

St. Edmunds Church er en liten kirke som ligger i Møllergata 30. Den er tegna av arkitekten Paul Due, oppført i 1883-84 og er forma som et langskip.

 

Nest siste stopp på reisen: St. Olavs katolske Domkirke.

 

På vei inn i St. Olavs katolske domkirke ble vi møtt av vakker sang fra ungdomskoret. Sangen om "heilag Olav", fulgte oss både inn og ut av denne delen av gudstjenesten. Helligdomsarmen, en arm som sies å stamme fra Olav den hellige har siden 1860 vært oppbevart i en monter i kirken. Relikvier som dette er kanskje fremmed for meg, men de er nokså vanlige i flere religioner rundt omkring i verden. Og jeg tror nok Olav den hellige ville ha satt pris på sangen som ble sunget til hans ære i kirken som bærer hans navn. Jeg satte iallefall stor pris på sangen og på koret. Ikke minst fordi koret i så stor grad representere mitt mangfoldige Oslo og viste den katolske kirke som hjemmehørende i en hel verden.

St. Olavs domkirke ble innviet i 1856, men ettersom vi ikke hadde noen katolsk biskop så ble ikke kirken vigslet før 1896 og da Oslo katolske bispedømme ble opprettet i 1953 så ble den oppgradert til domkirke. 

Denne delen av gudstjenesten var viet "prayer of the People and the Lords prayer" og vi, kirkefolket forble stående gjennom hele seansen. Alle sammen av oss. Mens presten leste trosbetegnelsen på latin. På vei ned mot Trefoldighetskirken sang den gatevandrende meningheten "Amazing Grace". Det er noe i meg som liker å gå i tog med kors og lys foran og synge "Amazing Grace" stille gjennom gatene mens biler og folk som ikke er med oss bare må vente litt med livene sine til vi har passert. 

 

Trefoldighetskirken og den norske folkekirken, siste stopp på reisen.

Trefoldighetskirken er designet for å være et sted hvor himmel og jord møtes og hvor det er høyt under taket slik at mennesket kan stå oppreist. Bilde fra kirkesøk.

Trefoldighetskirken. En av landets største kirker med 1200 plasser. Bygd i nygotisk stil og opprinnelig tegnet av arkitekt Chateauneuf, som dessverre døde før han fikk se bygget oppført og vigslet i 1858. Et imponerende bygg og et fint sted å avslutte vår vandring på med "blessing and sending". Og kirkekaffe. Jeg begynner å bli god på kirkekaffe nå. Kirkekaffe og intervjuer. Det er det jeg driver på med om dagen liksom. I mitt nye liv som kirke-Kjersti.

Litt morsom er det også å tenke på at den 92 årige gamle mannen som jeg helt tilfeldig satte meg ved siden av og snakket med på kirkekaffe i Tonsen kirke sist søndag i mange år var sogneprest i nettopp denne kirken. Og det var dette arbeidet han forsøkte å forklare meg at var det viktigste. Det økumeniske arbeidet gjentok han mange ganger, med styrke i stemmen, det økumeniske arbeidet er det viktigste. uten at jeg da helt forstod hva de ordene betydde. Og nå satt jeg altså her, midt i kjernen av det, som deltager i dette arbeidet for å skape en større forståelse mellom og bringe ulike kirkesamfunn nærmere sammen. Var han med på å etablere nettopp dette samarbeidet på Hammersborg ?

Og hva er vel mer passende for en som meg, for en som lever med en fot i ulike leire og som ser våre utallige likheter og det menneskelige fellesskapet vi kan ha om vi våger å møtes på tvers av religiøse og kulturelle skillelinjer, enn å delta i en vandring for å fremme nettopp enhet og forståelse mellom mennesker?  Nok en gang leverte kirken. Den skapte en god opplevelse for meg og den avsluttet med å synge om den Jesus jeg kan relatere meg til. Han som jaget kremmere fra tempelet og som lo når barna sang og danset. jo, kirken leverte. Selv på en glattkald og guffen torsdag. 

Kirkekaffe i svært vakre omgivelser.

Denne kvelden hadde jeg forresten selskap av journalist Silje Kimberlee Kulleseid fra avisa Dagen. Og selv om jeg må innrømme at akkurat det kanskje ikke har vært min favorittavis opp til nå, så var hun et hyggelig selskap å ha med seg. Men nå gleder jeg meg til å gå i gudstjeneste uten journalister. Til å sette meg ned på en kirkebenk og bare være tilskuer. Bare oppleve. 

Jeg skal forresten i kirken igjen allerede på fredag. Jeg skal på evensong i Domkirken. Jeg vet ikke helt hva det innebærer, men jeg tror det er riktig sted for å nettopp lene seg litt tilbake og bare oppleve. Helt uten journalister på slep. Jeg gleder meg til fortsettelsen. Det er 49 kirkebesøk igjen før året er omme. 


 

 

I Tonsen Kirke fant jeg verdens hviteste Jesus og et hyggelig og interessant fellesskap som jeg gjerne besøker igjen

 • 14.01.2018 - 19:27

Atlertavlen I Tonsen Kirke er malt av den lokale kunstneren Kåre Jonsborg og viser Jesus som foreleser for sine disipler.

 

Tonsen kirke har verdens hviteste Jesus på veggen og ikke en eneste læresven var hverken skalla eller hadde kulemage. De hadde ikke engang fått matflekker eller grønske på kjortlene sine, selv om de bar kritthvite klær og satt på bakken. De var alle sammen, hvite, rene og plettfrie. Til og med Judas. Og det skremte meg. Altertavlen i Tonsen kirke er vakker, men den gav meg også noen ikke så gode assosiasjoner. Kirkens budskap er et budskap til alle mennesker, men når historien hvitvaskes helt, så kjennes den både skremmende og ekskluderende. Men det var også alt som skremte meg i Tonsen Kirke idag. Tonsen Kirke er en kirke jeg vil tilbake til.

sommer idyll ved Tonsen Kirke. Bilde fra wikipedia.

 

Er det noe forvirrende navn og lokalisasjonssystmet på kirkebygg i Oslo et resultat av en gammel hestehandel mellom nabobygder?

Tonsen kirke er oppført i 1961 og er i likhet med Rødtvet Kirke en arbeidskirke. Den ligger på Årvoll, ikke så langt fra Bjerke travbane og Trondheimsveien. Sammenlignet med Rødtvet arbeidskirke så har Tonsen flere likhetstrekk med våre mer tradisjonelle kirkebygg. Blant annet kan man over lavblokkbebyggelsen som omgir den godt skimte korset på toppen av kirkespiret som klart forteller oss om byggets funksjon og beliggenhet. Jeg begynner også å ane at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom navn og beliggenhet på kirkene her i Oslo. Kanskje som et resultat av en gammel byttehandel mellom nabolag? Dere får kirken, om vi får navnet? Noe forvirrende for en nybegynner i kirkegåingsgamet, men det er kanskje en av disse tingene man begynner å forstå seg på når man blir eldre og klokere enn det man er nå? 

Jeg drakk kirkekaffe sammen med Victor Andersson og Miraf Andemicael

 

Gamlepresten sa at det beste med kirken var at man alltid kunne finne noen å være uenig med.

På kirkekaffen så traff jeg forresten en som både var mye eldre og mye klokere enn meg selv. Jeg ble sittende å snakke med selveste gamlepresten, Victor Andersson, som i tillegg til å ha skrevet et informativt hefte om Tonsens Kirkes symboler også har hatt et rikt og spennende liv hvor han blant annet jobbet lenge med audiovisuell pedagogikk og metodikk som konsulent for de svenske kirkelige institusjoner og i mange år var leder for de religiøse programmer i radioen. Victor Andersson er født i 1925 og var også prest i den norske kirken i Sverige etter krigen. I tillegg til å fortelle meg mye om ulike kirkerbygg i Oslo og ønske meg lykke til med mitt prosjekt så fortalte han meg at det han syntes var det beste med den norske folkekirken var at den rommet så mange mennesker med ulike syn på ting at man alltid ville møte noen som man var uenig med og at det både var viktig og utviklende. En klok mann som jeg gjerne skulle ha snakket mye mer med. Snakket mer skulle jeg også gjerne ha gjort med Miraf Andemicael. Hun kom til Norge fra Eritrea på 1980 tallet og sier at ettersom hun er feminist og aktiv politisk så foretrekker hun ofte Den Norske Kirke fremfor den Koptiske.

 

Det var en folkelig meny på kirkekaffe i Tonsen kirke. I tillegg til kaffen kunne man både finne rød saft, småkaker og potetgull. 

 

Prekenen gav slik gjenklang at jeg reiste meg opp og tok en kjeks

Kapellan Øystein Mathisen holdt en preken som var som skrevet for sånne som meg. Folkelig for folket. Til og med for oss stae, radikale aktevister som ikke greier å la være å kjempe for at fanger skal ha sin frihet og flyktninger et hjem. Han gikk til og med så langt at han også snakket om det aller vanskeligste av alt. Å måtte leve med de man er uenig med. Og ettersom vi idag har fått en regjering som jeg virkelig er fryktelig uenig med, så kan akkurat det være viktige ord å ta med seg, selv om han ikke nevnte akkurat det eksemplet spesifikt.

Kapellan Øystein Mathisen holdt en litt for inspirerende preken.

Kirken får faktisk godkjent kryss i boksen for relevans for meg, Kjersti 44 idag. Og det altså allerede på dag 2. Inspirert av det og av en tale om viktigheten av å vektlegge å tenne lys og ikke bare sitte der og forbanne mørket lot jeg med rive med og gjorde det jeg ikke skulle gjøre. Jeg deltok i nattverden. Men der ble det bråstopp. Da jeg stod der så føltes det veldig feil, selv om jeg hadde vært enig i nesten alle ordene i hele prekenen og man brukte lysgloben til å tenne lys akkurat for alle de jeg også ville tenne lys for. Jeg skulle ikke ha stått i den køen. Jeg skulle ikke ha tatt den kjeksen. Jeg skulle ikke ha dyppet den i den vinen. Jeg skulle ikke ha puttet den i munnen. Jeg er ikke der. Ikke nå. Kanskje aldri. Selv ikke når man synger salmer om de hverdagskristne i hverdagsbunad. De som gjør så mye for andre ofte uten å vise frem alt det de gjør. De som jeg kan kjenne meg igjen i. Mange av dem er nok også litt som meg, og de er heller ikke ofte i kirken. Men ofte bærer de de tunge børene til andre likefullt, og de er også gode lys her i verden. Hverdagslysene her i verden. Heltene mine.

Heldigvis er kirka stedet hvor det må være lov å trå litt feil. Såpass med tilgivelse må det være også i praksis. Det får bare gå seg til det med den kjeksen. 

Veggdekorasjon i Tonsen kirke som symboliserer viktigheten av å bære livets byrder sammen. Skipet du ser bakerst henger i realiteten ned fra kirketaket midt i kirken. Ulike skipsmodeller finnes i mange norske kirker. De kalles "votivskip" og symboliserer kirkelydens ferd mot evigheten.

 

Kirken.no skal blogge om at jeg blogger om kirken

Mitt bloggprosjekt har fått god mottakelse i mange leire, noe jeg er svært glad og takknemlig for. Jeg vil jo gjøre dette ordentlig når jeg først bestemte meg for å gjøre det og det er morsomt at prosjektet blir lagt merke til. Idag hadde jeg derfor selskap av Siv Thompson fra kirkerådets kommunikasjonsavdeling under både gudstjenesten og kirkekaffen. Om hun ikke har nok å gjøre ellers så må hun gjerne få en ekstrajobb med å følge oss noviser rundtomkring på gudstjenester. Det er nemlig veldig betryggende å ha med seg noen som vet akkurat når man skal reise seg og når man bare kan bli sittende. Ingen feil idag. Det kan man være stolt av. Det er tross alt bare dag 2 av 52.

Mange har forresten spurt meg om hva jeg vil oppnå og hvorfor jeg gjør dette, og jeg vet ikke om jeg egentlig har noe godt svar. Ideen kom til meg fordi jeg bor sammen med en muslimsk liten gutt på 11 år som spør meg om alt mulig rart. Han kom flyttende fra Gambia i sommer og der han kommer fra er det egentlig ikke så nøye om du er kristen eller muslim, men han hadde aldri møtt noen som ikke egentlig var noe som helst. Om du er kristen, hvorfor er du ikke da i kirka, spurte han, akkurat så nysgjerrig som barn er når de spør om ting de lurer på. Han kjente nemlig mange kristne, men han kjente ingen kristne som aldri var i kirka. Jeg visste ikke hva jeg skulle svare ham. Hvorfor var jeg aldri i kirka? Det eneste svaret jeg hadde var at jeg følte at jeg ikke hørte til der. Deretter måtte jeg erkjenne at jeg egentlig i bunn og grunn visste svært lite om denne kirka. Annet enn at jeg altså var medlem der. Og derfor oppstod altså dette prosjektet. Det er som det meste annet hjemme hos oss i øyeblikket Muhammeds skyld hele greia.

Det meste som oppstår hjemme hos oss i øyeblikket er Muhammeds skyld. Her er han fotografert kun minutter før han forsøkte å stjele grøten fra nissen under en skoleforestilling rett før jul.
 

 

 

 

 

 

Hellige tre kongers fest i Rødtvet kirke.

 • 07.01.2018 - 18:36

1 år, 52 kirker

3 758 070 mennesker var medlemmer av Den Norske Kirken i utgangen av 2017. Jeg er ett av disse medlemmene. Uten meg ville de kun være 3 758 069. Frem til nå i år så har jeg i mine 44 leveår vært et svært så passivt medlem. De har ikke plaga meg særlig og jeg har heller ikke plaga dem. For å være ærlig så aner jeg vel egentlig ikke så veldig mye om hva de egentlig driver på med der inne i kirka. Men det vil det bli en endring på. Jeg har bestemt meg for å bruke 2018 på å bli kjent med denne kirka vår. Og det vil jeg gjøre ved at jeg i løpet av året skal delta på 52 arrangementer i regi av kirken. Jeg skal besøke ulike kirker. Gå på gudstjenester og delta på andre arrangementer jeg synes virker spennende. Jeg skal ganske enkelt bli kjent med denne folkekirken. Hva er det egentlig de driver på med der om dagen? Hvem er det som går der? Hva snakker de om? Og ikke minst, har noe av det de driver på med relevans for meg? Der jeg er i livet?

 

Innpakka i ull og heseblesende sein slang jeg meg ned bak med røkla

I dag var første dagen i mitt nye prosjekt og de store spørsmålene måtte raskt vike for de mange små. Hva har man egentlig på seg i kirka om dagen om man ikke vil skille seg ut? Og er det høflig å komme tidlig, eller er det greit å komme heseblesende i siste liten? Det siste løste seg helt selv ettersom jeg nok engang ble stående fast i baderomskø i heimen (det var disse muslimene i alle rom), så jeg kom heseblesende virkelig i siste liten. Innpakka i ull fra ytterst til innerst. Det er kaldt der ute. Veldig kaldt. Jeg forstod at jeg hadde valgt riktig da jeg så at mannen bak meg kom pesende akkurat like sein som jeg var... i fult skiutstyr... Den første dagen i mitt nye prosjekt og  jeg havna på Hellige tre kongers fest i min lokale kirke på Rødtvet i Groruddalen. (Eller altså på Ammerud, ettersom Rødtvet kirke merkelig nok ligger på Ammerud.)

Rødtvet Kirke ligger vakkert til på Ammerud, ved inngangen til Lillomarka.

3 åringer spesielt inviterte... 

...stod det visst i invitasjonen til Gudstjeneste, men den setninga hadde ikke jeg fått med meg, så jeg møtte opp lell jeg. Selv om jeg ikke lenger er 3 år. Og jeg var helt klart utenfor målgruppa. Dette var en gudstjeneste hvor barna stod i sentrum, men egentlig var det litt fint lell. Rødtvet kirke er kanskje motsatsen til alle disse stavkirkene og utsmykka vakre gamle kirkebyggene vi har. Rødtvet Kirke er et rødt murbygg som ligger idyllisk til i skogkanten i et villaområde nær t-banen på Ammerud. En brukskirke, tegnet av arkitekt Erik Anker og oppført så sent som i 1978. En arbeidskirke står det i betegnelsen. Et kirkebygg som rommer mer enn bare et rom for Gudstjeneste og andakt. Og kanskje var det nettopp byggets ujålete naturlighet i kombinasjon med barnas glede som gjorde denne gudstjenesten til en naturlig, uutspjåka, nær opplevelse. 

utklippede engler og stjerner hang ned fra taket og som her fra galleriet. og bidro til å forsterke følelsen av nærhet og barnas velkommenhet.

 

Forsamlingen danset og sang seg rundt juletreet...

Sogneprest Tone Marie Falch må sies å ha et godt lag med barn og hun hadde lagt opp til en gudstjeneste tilpasset målpublikummets (altså ikke meg) oppmerksomhetsspenn og utforskertrang. Hun ledet forsamlingen i sang og dans rundt juletreet og lot dem gå på leting etter Betlehemsstjernen i ulike deler av kirkerommet. Akkurat det barna vil ha. Og det må ha vært spennende for dem å både få gå til nattverd og få dyppe kjeksen i vin (bruker de helt ekte vin?) helt selv og få tenne bønnelys og sette i den vakre lysgloben. I tillegg var det mye vakker sang fra kirkens barnekor Ruccola. 

Sogneprest Tone Marie Falch holdt sammen med barnekoret Ruccola søndag en levende og nær gudstjeneste i Rødtvet Kirke

 

Etter Gudstjenesten var det dekket for fest i kirkerommet og det gikk rykter om at de hellige tre konger ville komme med gaver også dit. Jeg ble ikke med på festen, jeg gikk rett til legevakten og fikk antibiotika for en lei halsbetennelse i steden, så jeg vet ikke fasit her, men jeg tar meg den frihet å anta at det nok ikke var gull, røkelse og myrra de hadde med seg denne dagen. De var tross alt vismenn disse kongene fra øst, og til og med nokså dumme menn vet at dagens treåringer ikke har gull, røkelse og myrra høyt oppe på ønskelisten. 

 

Sier meg fornøyd med bare en sitte-stå feil gjennom hele gudstjenesten.

Hva så med mitt prosjekt oppi denne barnefesten? Kom jeg nærmere kirken? Nei, jeg gjorde nok ikke det. Men dette er tross alt bare første besøket. Idag får vi være fornøyd med at jeg (nesten) greide å følge med i denne kirkens opp og stå og ned sitte lek som jeg aldri helt har fått dreisen på, men som alle andre ser ut til å kunne hver gang jeg er i kirka. Dessuten så var ikke menneskene der inne fult så skumle som jeg hadde sett for meg. (Mulig fordi forsamlingen bestod av et flertall av 3 åringer). Et helt greit besøk, men ikke et besøk som bragte meg nærmere å finne en tilhørighet i kirken. Mulig altså fordi det idag altså var 3 åringenes dag og ikke førtifireåringene. Men det hindrer meg ikke i å forsøke igjen. Jeg skal i kirken allerede neste søndag. Til Tonsen Kirke. Nøyaktig klokka 11.00 Kanskje det vil være mer egnet for oss på 44? Der skal jeg også delta på kirkekaffe. Jeg lurer veldig på hva man egentlig snakker om på kirkekaffe. Idag tillot ikke halsen meg å snakke videre mye. Neste uke må jeg nok til pers. Jeg må snakke med folk. Og jeg er sikker på at jeg nok kommer til å snakke meg rett inn i den påtråkkede salaten rekordraskt. 

 

Klokketårnet ved Rødtvet Kirke. Jeg tar sikte på å besøke det igjen. På en voksen dag.

 

 

 

 

 

 

 

Kirken og Meg, et prosjekt.

 • 02.01.2018 - 20:37

I bloggserien Kirken og Meg vil jeg utforske mitt forhold til Den Norske Kirke, hvor jeg siden dåpen tidlig i 1974 har vært medlem. Et passivt og fraværende medlem. Til tider søkende og til andre tider illsint på den samme kirken. Lengtende, men aldri hjemme. Fraværende, men aldri helt borte.

Otrøy Kirke er min hjemkirke, uansett hvor langt unna jeg bor. Dette er kirken hvor jeg er døpt og konfirmert og hvor mine forfedre er begravet. Det er også stedet hvor min sterke opposisjon mot kirken fikk sitt utspring.

 

Radikal, Antirasist, Aktivist og på leting.

De siste årene har jeg funnet meg selv politisk. Rødfargen i meg har blitt tydelig. Jeg tilhører den delen av norsk politikk som vil ivareta ALLE av oss og bygge landet for ALLE av oss. Til og med bygge en verden for ALLE av oss. En verden hvor fanger får sin frihet og flyktninger et hjem. En verden hvor fattigdom er noe man kan lese om i historiebøkene. Min tro og mine verdier har ledet meg til disse standpunktene. Men hva er egentlig min tro nå i 2018? Hvor hører den hjemme? Jeg har alltid vært søkende og har forsøkt å finne svar hos de som hevdet å ha dem. Kirken kom jeg tidlig i opposisjon til, men jeg fortsatte å leite. Gjennom grunnfag, alternativindustrien og et hav av bøker og fortellinger om veier andre mennesker, både før og nå, har gått. 

 

 

Love, peace og en urgammel visdomsfilosofi.

Mine egne svar fant jeg etterhvert i sufisme. Jeg har i mange år nå tilhørt Inayatiordenen. Rumi, Hafiz og de gamle mystikerne gav meg de svarene jeg hadde lett etter. Hjertets religion kunne jeg forstå meg på. Den kjentes like fri og naturlig ut som å puste. Men likevel greide jeg ikke å legge statskirken helt bak meg. Den hang med meg som nissen på lasset. Som en del av meg. Om enn en del jeg kun møtte i bryllup og begravelser... som en fjern gammel slektning.

 

Muslimene i alle rom. Absolutt hele tiden.

Jeg bor (delvis. Hun studerer også i utlandet) sammen med min voksne, iallefall i navnet, kristne datter, en muslimsk mann og hans 2 mindreårige muslimske barn (absolutt hele, hele tiden). Og min årelange reise ved siden av islam har vært givende og lærerik. Jeg nærer stor respekt for religionen og for de som med kjærlighet bærer den. Å møte muslimske feminister, revolusjonære muslimer, skeive muslimer, grønne muslimer, konservative muslimer, teite muslimer og øldrikkende muslimer har gitt meg mye. Ofte har islam vært så nær at jeg har lurt på om den egentlig var min. Men jeg har aldri greid å si ordene som ville gjøre den til det.

Mange har sagt mye om muslimer som elefanter i rommet. Svært mye av det er kunnskapsløst ondskapsfull hatprat, men om de hadde gått over til å snakke om muslimske tenåringer på baderommet, da hadde faktisk hatt et poeng. De kan faktisk være svært så problematiske.

 

Ett år, en blogg, 52 Gudstjenester.

I løpet av året og i denne bloggen vil jeg ta et steg tilbake inn i religionen jeg ble døpt inn i som barn. Jeg vil gå i gudstjenester og utforske kirken, kirkefolket og deres budskap anno 2018. Hva finner jeg der? Hvem finner jeg der? Hva snakker de egentlig om i kirken? Og er det de snakker om relevant for meg? For den jeg er idag? Kan kirken også være min? Et sted jeg er hjemme? Eller skal våre veier kanskje skilles for godt?

Reisen starter i Rødtvet Kirke. Søndag 07.01.18 kl 11.00. Jeg skal være presis.

 

 

* Jeg vil forresten påpeke at min reise inn i kirkeNorge ikke er i konflikt med min vei i Inayatiordenen. Der kan du være både kristen og muslim eller kanskje hindu, ateist eller jøde? Du finner mer om Inayatiordenen på sufi.no

** Jeg vil også påpeke at det finnes en illsint knute i magen min i møte med KristenNorge. En knute forårsaket av prester fra barndommens rike og av Sylvi Listhaugs korsbæring. Samtidig møter jeg i dette sinnet også min egen dobbeltmoral. Utviser jeg større forståelse og toleranse i møte med andre religioner og livssyn enn det jeg gjør med kristendommen?

 


 

 

 

 

Kirken og Meg

VelkommenJeg skal i løpet av ett år oppsøke kirkelige arrangementer 52 ganger og blogge om det.

Blogg.no reklame

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign